Από την πλούσια ιστορία του Αιγάλεω

Ένα μπλογκ αφιερωμένο στην ιστορία της ομάδας του Αιγάλεω και στις δραστηριότητες των παλαιμάχων αθλητών και παραγόντων του.

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

"Έφυγε" χθες από τη ζωή ο σπουδαίος ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας.

 

Ο Γιώργος Μπλάνας (φώτο ΤΟ ΒΗΜΑ)
(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Νέα απώλεια για την πόλη μας, που από εχθές θρηνεί για το θάνατο του βραβευμένου ανθρώπου των γραμμάτων (ποιητή και μεταφραστή) Γιώργου Μπλάνα, σε ηλικία μόλις 65 ετών. 

Γεννημένος το 1959 στο Αιγάλεω, ήταν γιος του αείμνηστου Γιάννη Μπλάνα, εκ των πρώτων ποδοσφαιριστών στην ομάδα του Αιγάλεω Α.Ο. κατά τα τέλη της δεκαετίας του '40.

Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μετάφρασης ξένης λογοτεχνίας (2015) για την μετάφρασή του στο έργο Ζωή και Πεπρωμένο του Βασίλι Γκρόσμαν καθώς και με τον έπαινο Κάρολος Κουν για τη μετάφραση της τραγωδίας Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη. Πάμπολλες μεταφράσεις του έχουν παιχθεί σε τραγωδίες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Η τελευταία παράσταση που έφερε την υπογραφή του ήταν ο Οιδίπους Τύραννος που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Επίδαυρο και σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, με τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.



Δείτε ΕΔΩ πολλά από τα έργα του.

Απευθύνουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα.

Μία πρόσφατη συνέντευξή του μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

'Σοκ' στο Αιγάλεω: "Έφυγε" ξαφνικά, ο Κώστας Λεβεντάκος!

Αιγάλεω 1983-84 Ο Λεβεντάκος διακρίνεται 2ος εκ δεξιών στους όρθιους. ( Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης )  Νέα μεγάλη απώλεια για την αθλη...